Lipomatoza simetrica benigna, difuza cu predominenta cervicala.( Boala Madelung)

drardeshir-ring

Ziarul-Ring         Miercuri, 18 Februarie 2009 174 afisari

L-au scăpat de tumoarea care îl sufoca

 

http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/l-au_scapat_de_tumoarea_care_il_sufoca.html

I-a apărut o „gâlmă” pe gât acum vreo doi ani şi a tot crescut până ce nu a mai putut respira. Un bucureştean în vârstă de 47 de ani a fost operat luni, la Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală, medicii scăpându-l de povara grea de aproape un kilogram ce-i făcea viaţa un calvar. „Lipomatoza este o boală metabolică rară. Ţesutul gras în exces nu este delimitat, ca la lipom, ci difuzat în ţesut. Operaţia a durat patru ore şi a fost complicată deoarece incizia a fost făcută lângă jugulară şi carotidă, într-o zonă foarte vascularizată. Practic, bărbatul are o tăietură pe toată ceafa, de la o ureche la cealaltă. Înainte de intervenţie, gâtul lui ajunsese să măsoare 65 de centimetri, nu se mai putea mişca, se sufoca, nu mai putea înghiţi şi nici întoarce capul. A fost nevoie să-i scoatem şi o parte din muşchiul de pe ceafă, deoarece ţesutul gras era interferat prin fibrele musculare. Putea muri dacă nu era operat”, explică dr. Ardeshir Vahidi, medicul care l-a salvat.

 

Bărbatul, fost sportiv de performanţă, practicant de judo, este înalt de 1,80 m şi cântărea, înainte de operaţie, 118 kg. „Din păcate există şanse ca lipomatoza să se refacă. L-am mai operat în urmă cu un an la umeri şi pe piept. Problema e genetică, deoarece şi sora lui, în vârstă de 65 de ani, are aceeaşi boală. Va mai fi nevoie de alte intervenţii în zona umerilor şi a cefei, unde încă mai există ţesut gras infiltrat în muşchi”, susţine dr. Ardeshir.D.A.

lipomatoza-8-22Lipomatoza simetrică benignă,  boala Madelung,  adenolipomatoza Launois-Bensaude sau boala Buschke, sunt denumiri sinonime, cu care pot fi diagnosticati acesti pacienti.

 In literatura de specialitate primele consemnări au fost făcute de  Brodie (1846)  de W. Madelung (1888) dar,  descrierea originala si clasică a maladiei rămâne ataşată de numele P.E. Launois şi R. Bensaude, medici franceji care, în 1898, au publicat un studiu cu detalii si informatii cuprinzatoare a 65 cazuri.  

O boala metabolica rara, consemnari  în ţările mediteraneene, cel mai frecvent  la barbati între 30 – 60 ani,cu antecedente fiind etilici. Raportul bărbaţi / femei fiind între 15/1 – 30/1.  in cazul de fata parand a fi una cu caracter ereditar.

lipoatoza-post-4-21In Romania in mai multe centre universitare este subiect de studiu, U.M.F Cluj, Bucuresti si Iasi,… Studii efectuate de medici cu specialitati de profil chirugicale cum ar fi :Chirugia General,  O.R.L. Chirugie Maxilofaciala, Chirugie Plastica si Reparatorie, ei  publica date statistice in aceasta priviinta. Fiind o boala rara,  studiul si monitorizarea cazurilor necestica rabdare si timp, in acest sens apar publicatii si comunicatii stintifice care intaresc cele mentionate de mai sus, de pilda  dintr-un numar de 75 pacienţi , prezentând tumori lipomatoase benigne  în perioada 1994-2004, doar 10 pacienti sunt diagnosticati cu aceasta maladie, comunica Jurnalul de Chirurgie Iasi, sau cele doua cazuri intalnite in ultimii 5 ani  la Spitalul de Urgenta Floreasca, in Clinica de Chirugie Plastica si Reparatorie  condusa de Maestrul Prof.Dr. Ioan Lascar si nu in ultimul rand , in aceste zile cele doua cazuri intalnite in Spitalul Sfantul “Ioan” din Bucuresti.

Tratamentul ramane si este  una chirugicala, care uneori , asa cum a mai fost mentionata si mai sus, poate urma recidive si alte interventii. O Maladie care in primul rand provoaca un disconfort major psiho-estetic iar in evolutie una somatica, obligand  pe pacient sa se prezinte la medic nu tocmai in fazele incipiente. (vezi foto) Fotografiile au fost publicate cu acordul pacientului, ele au fost efectuate cu doua zile inainte si dupa interventie.

Dr.Ardeshir Vahidi

Advertisements
Explore posts in the same categories: Medicina

Tags: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: